Hoe werken de interface en navigatie in de portal?

Bovenaan zijn de tabbladen te vinden van de verschillende modules. Als gebruiker zie je automatisch alle modules die beschikbaar zijn. Het kan zijn dat een selectie van modules geactiveerd is, waardoor jouw portal afwijkt van bovenstaande afbeelding.

Je kan navigeren door op een tabblad te klikken en vervolgens in het submenu een actie te kiezen. De taken zijn gesorteerd in categorieën, deze categorieën staan onder het actie-submenu.

Cliënt selectiemenu

Cliënt selectiemenu

Onder het kantoorlogo staat een veld met daarin 'Cliëntselectie...'.  Dit is een zoekveld waarmee een cliënt geselecteerd kan worden, daarop volgende handelingen in de portal zijn op deze cliënt van toepassing. Zodra twee of meer tekens zijn ingevoerd verschijnen er 'live' zoekresultaten. Met een muisklik kan een cliënt geselecteerd worden, dit kan ook met de pijltjestoetsen naar boven of beneden, de selectie wordt bevestigd met Enter.

Indien het gewenste resultaat er niet bij staat dan kan gekozen worden voor de optie 'Geavanceerd'. Er verschijnt dan een uitgebreider selectiescherm. Dit scherm verschijnt ook direct indien er zonder een zoekopdracht in te geven direct op de 'Enter'-toets gedrukt wordt.

Sorteren, filterbar en zoeken

Sorteren, filterbar en zoeken

De meeste tabellen in Cliënt Online hebben een automatische sorteerfunctie en een filterbar om op specifieke selecties te kunnen filteren. Door op de kolomtitel te klikken worden de resultaten van alle pagina's per kolom gesorteerd. Om de andere kant op te sorteren kan er nogmaals op de kolomtitel geklikt worden.

Via het zoekveld onder een kolom kan in de resultaten van een specifieke kolom gezocht worden, deze mogelijkheid zet je aan door een vinkje te zetten naast "zoeken per kolom" rechtsboven. Na het invoeren van tenminste twee karakters worden de resultaten live in de tabel getoond. Verder typen zorgt voor een specifiekere selectie van resultaten.

Sommige tabellen hebben ook de mogelijkheid om de geselecteerde filters op te slaan, de aangevinkte selecties en de sortering van de zoekresultaten worden dan voor de gebruiker bewaard. Om deze instellingen op te slaan klik je op het diskette-icoontje rechtsboven de betreffende tabel.

Tabbladen

Tabbladen

Veel gegevens in Cliënt Online zijn verdeeld over verschillende tabbladen. Deze tabbladen zijn naast elkaar, in de vorm van tabs weergegeven. Klik op een tab om deze te bekijken. Een voorbeeld van tabbladen in de portal is te zien bij het bewerken van een cliëntgebruiker, de verschillende gegevens zijn verdeeld over bovenstaande tabs.

Klikken op ‘Gebruikersgegevens’ of ‘Personalia’ toont de inhoud van het gekozen tabblad.

Cliënten, branches of groepen selecteren

Cliënten, branches of groepen selecteren

Voor sommige taken is het nodig om meerdere cliënten, branches of cliëntgroepen te selecteren, zoals bij het versturen van een mailing, het versturen van een nieuwsbrief of het selecteren van de cliënttoegangsrechten bij het aanmaken van een kantoorgebruiker. Wanneer meerdere entiteiten geselecteerd kunnen worden kan dit met de knop 'Selecteer'. Door het aanklikken hiervan verschijnt bovenstaande popup.

Bovenaan staan 4 tabbladen: cliënten, groepen, branches en vestiging. Selecties worden gemaakt door op een item te klikken.

Er verschijnt een vinkje achter het item en het geselecteerde item verschijnt in een verzamellijst aan de rechterkant van het scherm. De selectie wordt bevestigd door onderaan in het schem op 'Selecteer' te klikken. De popup sluit en de selectie staat in beeld.

Wizards

Wizards

Het systeem bevat diverse wizards. Deze begeleiden de gebruiker om in een aantal stappen een bepaalde taak uit te voeren. In bovenstaande afbeelding zie je stap 1 van de aangifte OB wizard. Tijdens het doorlopen van de wizard kan er terug gegaan worden naar vorige stappen of kan de wizard worden geannuleerd.

Belangrijk!

1. Gebruik om een stap terug te gaan altijd de knoppen van de wizard en niet de knoppen bovenin de browser.

2. Gebruik om een sessie te annuleren altijd de annuleren knop, halverwege stoppen zorgt ervoor dat de wizard sessie bewaard wordt en dat de wizard bij een volgende keer opstarten mogelijk met de oude gegevens verder gaat.

Widgets

Widgets

Widgets zijn kleine informatieve kaders aan de rechterkant van het scherm, die altijd in beeld blijven staan. Voorbeelden van widgets zijn:

Mijn gegevens: Hier staat de naam van de persoon welke is ingelogd. Ook kunnen er vanaf hier direct de taal, gebruikers gegevens en gebruikers instellingen gewijzigd worden.

Actieve cliënt: Hier staat de geselecteerde cliënt, alle cliënt gebonden acties die uitgevoerd worden in de portal zijn verbonden aan de cliënt die hier staat.

Favoriete cliënten: Hier staat een selectie van de meest geselecteerde, recent geselecteerde en als favoriet gemarkeerde cliënten. Door hier op een cliënt te klikken hoef je deze niet via het Cliëntselectie zoekveld te zoeken.

Informatie: Hier staat een korte uitleg over het scherm dat op getoond wordt, wanneer je meer informatie of hulp nodig hebt over het huidige onderdeel klik je op 'meer hulp'. Online hulp wordt dan geopend, met informatie uit de handleiding over het geselecteerde onderwerp en de mogelijkheid om de handleiding te downloaden.

Meldingen: Hier staat een lijst met openstaande taken die nog actie van de gebruiker vragen. Door op een actie te klikken kan de gebruiker deze actie gelijk uitvoeren, of meer informatie over de actie bekijken.

Applicaties: Hier staan alle Applicaties waar het kantoor een Single Sign On koppeling voor heeft ingesteld. Door op een link uit deze lijst te klikken opent de desbetreffende applicatie in een ander tabblad of venster en wordt de gebruiker via Single Sign On ingelogd.

Door op het sleutel-icoon onderaan de widgets te klikken kunnen widgets al dan niet getoond worden. De volgorde van de widgets kan veranderd worden door deze te slepen naar een andere positie en de widgets kunnen in- en uitgeklapt worden, door op respectievelijk het minnetje of vierkantje te klikken.