Hoe is de rechten-structuur opgebouwd?

Enkele voorbeelden om de structuur te verduidelijken

De Hiërarchische structuur

Door de hiërarchische structuur kunnen er op verschillende niveaus rechten toegekend worden. Voor cliënten (organisaties) en cliëntgroepen kunnen rechten op module-niveau toegekend worden, voor alle individuele gebruikers kunnen rechten op taak- en overzichtenniveau toegekend worden. Binnen de kantoorgebruikersgroepen kunnen ook rechten op taakniveau worden ingesteld.

Een gebruiker heeft standaard geen rechten. Deze rechten worden toegekend via een groep waarvan hij lid is, of rechtstreeks aan hemzelf. Rechten van groepen waarvan de gebruiker lid is kunnen bij de rechten op gebruikersniveau ook nog overschreven worden.

De superuser

Een uitzondering is de superuser. Wanneer een gebruiker superuser is heeft deze gebruiker rechten voor alle modules die voor bijbehorende cliënt beschikbaar zijn. Ook heeft hij toegang tot alle taken en overzichten in die module. Wij raden aan om deze instelling te gebruiken voor de systeembeheerder van het kantoor, de hoofdverantwoordelijke van een cliënt of voor cliëntorganisaties met slechts één gebruiker. Een tweetal voorbeelden om deze structuur te verduidelijken wordt hieronder weergegeven.

Voorbeeld 1:

Een gebruiker van kantoor (concern) A, vestiging 1;

Deze gebruiker heeft alle rechten (superuser);

Een collega wil de gebruiker ook alle rechten geven (eveneens superuser);

Daarnaast wil deze de overige 10 kantoorgebruikers alleen de mogelijkheid geven online de nieuwsberichten te lezen en te e-mailen.

Maak dan een enkele kantoorgebruiker aan, die alle rechten krijgt, dit wordt de superuser en maak daarnaast een kantoorgebruikersgroep aan, die toegang krijgt tot het Dashboard (alle taken), de module Actueel Online (enkel het overzicht) en de module Communicatie (alle taken). Maak vervolgens 10 kantoorgebruikers aan, die lid zijn van deze groep. Zo hoeven er niet voor elk van deze 10 kantoorgebruikers de rechten ingesteld te worden. Aanpassingen in rechten voor deze 10 kantoorgebruikers kunnen vervolgens altijd in één keer worden doorgevoerd, door de rechten van de betreffende groep aan te passen.

Voorbeeld 2:

Een gebruiker van kantoor (concern) A, vestiging 1;

Deze gebruiker heeft alle rechten (superuser);

Deze gebruiker heeft twee cliënten onder zijn hoede, cliënt 2 en cliënt 3;

Cliënt 3 heeft twee gebruikers;

Cliënt 2 heeft één gebruiker;

Eén van de gebruikers van cliënt 3 kan ook de gegevens van cliënt 2 te bekijken, omdat hij van beide cliënten eigenaar is (cliënt 2 is zijn holding)

Maak dan twee cliënten aan, met voor deze cliënten de afzonderlijke gebruikers. Geef dan aan de gebruiker van cliënt 3 - die ook eigenaar is van cliënt 2 - expliciet toegang tot cliënt 2.